ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Με τον όρο εμφυτεύματα, στην Οδοντιατρική επιστήμη, εννοούμε τεχνητές ρίζες δοντιού, συνήθως από τιτάνιο, που τοποθετούνται στο οστό της άνω ή της κάτω γνάθου, “αντικαθιστώντας” ελλείποντα δόντια.

Η εφαρμογή τους γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία (σε ειδικές περιπτώσεις σε νοσοκομείο με γενική αναισθησία), αφού μελετηθεί λεπτομερώς το περιστατικό τόσο κλινικά όσο και ακτινογραφικά. Η διαδικασία δεν είναι επώδυνη και η μετεγχειρητική πορεία επίσης. Οποιαδήποτε ενόχληση αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα. Χρειάζεται να παρέλθει μια περίοδος 3-6 μηνών για ολοκληρωθεί η διαδικασία της “οστεοενσωμάτωσης”, προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια το στάδιο της προσθετικής αποκατάστασης, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση της στεφάνης που απομιμείται τη μύλη του δοντιού. Στο ενδιάμεσο διάστημα αναμονής τοποθετούνται μεταβατικές προσθετικές αποκαταστάσεις.

Τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε ενήλικες και σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί να πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Συνήθεις αντενδείξεις είναι η μεγάλη απώλεια οστού, η κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα και άλλοι παράγοντες που συνεκτιμώνται, ανάλογα με την περίσταση, και από το θεράποντα ιατρό.

TOP